Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Ploché nohy mohou být příčinou bolesti

Ploché nohy nejsou jen „kosmetická vada“, mohou být příčinou mnoha obtíží s pohybovým aparátem. Bolest zad, páteře, kyčlí a dokonce i hlavy může souviset se špatným držením těla z důvodu plochonoží. Vyšetření v ortopedické ambulanci proto neodkládejte.

Jak ploché nohy vznikají?

Faktorem, který neovlivníme, je dědičnost. Na vině však může být také chronické přetěžování nohou, fyziologické změny v těhotenství (obzvlášť u žen, které přibraly více kilogramů), nadváha či nošení nevhodné obuvi. S plochonožím se potýká až jedna třetina dětí, souvisí s rychlým růstem chodidel nebo také s předčasným a příliš častým nošením botiček.

Nechávejte děti běhat bosé, na obuvi nešetřete

„Zejména u dětí je včasné odhalení odchylek od správného vývoje nohou velmi důležité,“ říká MUDr. Jakub Rivec, ortoped kliniky Ort-Art, který se na plochonoží specializuje. Základem je prevence. Nechávejte děti co nejčastěji běhat bosé (celodenní nošení bačkor na doma není vhodné), v teplých měsících i venku po různých površích (tráva, štěrková cesta, kamínky apod.). Boty na ven nazouvejte batolatům až tehdy, když začnou sama chodit. Nepořizujte dětem boty „z druhé ruky“, které jsou již vyšlapané jinými chodidly. Na dětské obuvi se pak nevyplácí šetřit, vybírejte boty s pevnou patou a dostatečným prostorem pro prsty, sledujte certifikáty „zdravé boty“ a vždy před nákupem je dítěti vyzkoušejte. Dětská noha se vyvíjí velmi dynamicky, za jeden rok může vyrůst až o 2 centimetry, proto u nejmenších dětí za rok vyměníte 2-3 velikosti.

Jak zjistit, zda máte ploché nohy

Vyzkoušet můžete jednoduchý domácí test – otisk mokrých chodidel na podlahu (nebo nabarvených chodidel na papír). Zdravá noha zanechá „vykrojený“ otisk pouze v oblasti prstů a po vnější straně chodidla. Plochá noha zanechá otisk po celé šířce chodidla. Profesionální a opravdu přesnou diagnostiku vám však poskytne ortoped za pomoci přístroje zvaného podoskop.

„Vyšetření podoskopem je pro pacienta nenáročné a bezbolestné, proto je vhodné i pro malé děti,“ uvádí MUDr. Rivec. Pacient si vystoupí na skleněnou desku, pod kterou je zrcadlo. Lékař vyhodnotí postavení pat, zatížení jednotlivých částí chodidel a nožní klenby ve statické pozici, poté ve stoji na jedné noze, na špičkách a na patách. Podle výsledků předepíše ortopedické vložky, doporučí vhodné cvičení, případně navrhne kineziotape ke korekci postavení nohy. „Přínos podoskopického vyšetření ocení také sportovci v rámci prevence zatížení nohou při fyzické aktivitě či při výběru správné běžecké obuvi,“ doplňuje lékař.

Jak problém s plochonožím řešit

Pokud vám nebo vašim dětem byly diagnostikovány ploché nohy, neodkládejte řešení, ať předejdete dalším obtížím. Pořiďte si zdravotní vložky vyrobené na míru, choďte často naboso. Dětem můžete připravit i různé bosonohé chodníčky (stezky poskládané z různých materiálů, jako je písek, kamínky, štěrk, stromová kůra apod.), které stimulují svaly chodidel. Pro domácí použití se dají pořídit tzv. ortopedické podlahy z umělých materiálů. Velmi nápomocné jsou i jednoduché cviky prováděné každý den: chůze po špičkách, zvedání předmětů ze země chodidly/prsty u nohou, mlýnek (=kroužení nohama v kotnících), mističky (=přitisknutí obou chodidel k sobě) a další.

Podoskopické vyšetření na klinice Ort-Art

Ortopedické vyšetření plochých nohou provádíme ve všech našich pěti ambulancích. Podoskopické vyšetření plochonoží speciálním přístrojem je vám k dispozici v nové ambulanci OA ortopedie NJ, s.r.o., v Novém Jičíně (odkaz: https://ort-art.cz/nase-oddeleni/ortopedicke-ambulance-oa-ortopedie-nj-s-r-o/#vysetreni-podoskopicke-vysetreni-plochonozi), kde se vám bude věnovat MUDr. Jakub Rivec. Objednejte se k nám na tel. 556 706 288 a řešte případné potíže včas. Rádi přivítáme i dětské pacienty.

 

Podobné články

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

17. 1. 2024

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru