Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Operací vše nekončí: Jak urychlit rekonvalescenci?

Stejně jako u většiny lékařských oborů i u ortopedie platí, že operace je pouze součástí léčby, nikoliv její konečnou fází. Rekonvalescenci tedy můžete výrazně urychlit kvalitní pooperační péčí, která zahrnuje především rehabilitaci. V tu dobu pacient operovaný kloub procvičuje, postupně zatěžuje a pomalu se vrací i ke všem běžným činnostem. Zpravidla trvá toto období několik týdnů. Záleží na náročnosti operace i na fyzické kondici pacienta.

První dny po operaci

Na klinice ORT - ART máte k dispozici dospávací pokoj, kde strávíte první hodiny po zákroku. Pokud budete mít složitější operaci a budete zůstávat přes noc máme pro Vás připravené pokoje hotelového typu. Postarají se tu o vás zdravotní sestry, které vám budou kontrolovat základní životní funkce a podají vám léky proti bolesti a na ředění krve. Pak už je čas přesunout se na rehabilitační oddělení, které provozujeme v Petřvaldu nebo Frenštátu pod Radhoštěm.

rehabilitace Petřvald

Výhodou je, že obě pracoviště mají přímou návaznost na operační oddělení a jsou tomu plně vybavená. Vždy ale záleží hlavně na lidech, proto si zakládáme na milém a vstřícném personálu, který ke každému pacientovi přistupuje individuálně. Důkazem jsou příběhy a recenze stovek spokojených klientů.

Následující týdny

V tomto období stále zůstáváte pod dohledem operatéra, ale zároveň se budete spolu s fyzioterapeutem věnovat speciálním cvikům. Díky tomu pomalu získáte zpět fyzickou sílu a zlepší se vám prokrvení celého těla. Zdravý a bezpečný pohyb na pravidelné bázi je základem úspěchu, i kdyby mělo jít jen o krátké procházky a nenáročné protahování.

Do tří měsíců po zákroku

Se cvičením byste samozřejmě měli pokračovat i po propuštění. Fyzioterapeut vám doporučí cviky na doma, které bez problému zvládnete i sami. A uvidíte, že zhruba do tří až šesti týdnů se výsledky dostaví. Pokud jste museli chodit o berlích, postupně je odložíte a budete zvládat delší vzdálenosti. Kloubům se vrátí hybnost a pružnost a bolest časem odezní.

TIP: V této fázi doporučujeme vyhýbat se dlouhému sezení a naopak se často procházet, i když to zpočátku může být nepříjemné až bolestivé.

Více než tři měsíce po zákroku

Terapie sice ještě nekončí, ale nejdéle po osmi týdnech už byste měli sami zvládat všechny každodenní aktivity. Pro většinu pacientů to znamená i návrat k rekreačnímu sportu. I když je samozřejmě potřeba dávat si pozor na zátěž a stále provádět cviky pro zlepšení ohebnosti, rovnováhy i celkové fyzické kondice.

 

 

 

Podobné články

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

17. 1. 2024

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru