Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

Zranění u prstů rukou nebo nohou, jsou častým neštěstím a zdánlivou maličkostí, po které se ale můžete svíjet bolestí. Ačkoli se může zdát, že jde o drobnost, je nezbytné takové zranění správně ošetřit. Než navštívíte lékaře, můžete zmírnit nepříjemné pocity a zabránit dalším komplikacím. Jak si doma bezpečně poradit s drobnými poraněními?

Zhodnoťte závažnost zranění

Poranili jste se a nejste si jistí, jestli „to stojí“ za návštěvu lékaře? Rozhodně je lepší i přes nejistotu pomoc vyhledat – obzvlášť, pokud se objeví otok, modřina nebo nemůžete s prstem na ruce či noze hýbat. V tom případě už je nezbytné nechat se lékařem neprodleně zkontrolovat. Rentgenové vyšetření může určit, zda se jedná například o zlomeninu, a včasný zásah může zabránit dalším komplikacím.

malá zranění

Jak se ošetřit okamžitě ještě před návštěvou lékaře?

Znehybněte poraněné místo

Pokud máte podezření na zlomeninu, můžete prst nebo palec na noze stabilizovat a zabránit dalšímu pohybu, který by mohl zranění zhoršit. Použijte provizorní dlahu, například pravítko nebo dřívko od nanuku, a zajistěte oblast obvazem nebo čímkoli, co máte doma a mohlo by ho nahradit.

Přiložte studený obklad

Led může pomoci znecitlivit oblast a snížit otok. Zabalte kostky ledu do látky nebo použijte gelový ledový obklad a přikládejte jej na poraněnou ruku nebo nohu vždy na 15–20 minut. Tento postup opakujte každých několik hodin po dobu prvních 24–48 hodin.

Udržujte místo v čistotě a suchu

Abyste zabránili infekci, šetrně očistěte poraněné místo jemným mýdlem a vodou. Osušte ho čistým ručníkem a nevystavujte špinavému nebo vlhkému prostředí.

malá zranění

Zvedněte končetinu

Ke snížení otoku a zmírnění bolesti vám může pomoci i držení poraněné ruky nebo nohy ve zvýšené poloze nad úrovní srdce. Takže se posaďte, nebo klidně položte, ale zraněnou končetinu vždy podložte extra dávkou polštářů.

Odpočívejte

Zkrátka nepoužívejte poraněnou ruku nebo nohu k činnostem, které by mohly zhoršit bolest nebo způsobit další poškození. Minimalizujte pohyb a opravdu nechte končetinu co nejvíce odpočívat.

Sledujte příznaky komplikací

Snažte se pozorovat, zda se příznaky nezhoršují – jestli se nezvyšuje bolest nebo se nemění barva kůže. Pokud si všimnete jakýchkoli znepokojivých příznaků, vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve.

Užívejte léky proti bolesti

Volně prodejné léky proti bolesti jako například Ibalgin nebo Ibuprofen mohou zmírnit nepříjemné pocity. Pečlivě ale dodržujte pokyny k dávkování a nepřekračujte doporučené množství.

Ačkoli se drobná zranění, jako ta u prstů na rukou nebo nohou, mohou zdát bezvýznamná, přistupujte k nim opatrně. Když sami sobě poskytnete správnou první pomoc, můžete tak předejít dalším komplikacím!

Podobné články

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

17. 1. 2024

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

30. 11. 2023

Rekonstrukce šlachy bicepsu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru