Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

Chystáte se letos v zimě na lyže, snowboard nebo na brusle? V tom případě myslete nejen na kvalitní bezpečnostní vybavení ale i na fyzickou přípravu. Vyhnete se tak nepříjemným zraněním a oblíbený sport si užijete na maximum. Na co se při tréninku zaměřit a kdy začít?

zimní sporty

Síla i stabilita

Ideální je samozřejmě cvičit pravidelně celý rok. Pokud ale nemáte tolik času, trénujte alespoň několik týdnů před odjezdem na hory. Cviky jsou hodně podobné, ať už se věnujete lyžování, jízdě na snowboardu nebo například bruslení. V každém případě se vám bude hodit pravidelné kardio, kterému by se měli věnovat minimálně 20 minut třikrát týdně, a to alespoň 6 týdnů předem. Zároveň přidejte i posilování svalů dolních končetin (například dřepy a výpady). Snowboardisté a lyžaři by ale neměli vynechat ani zátěžový trénink trupu a nohou a trénink na rozšíření rozsahu pohybu v kloubech.

Dále se věnujte i zlepšení rovnováhy a celkové stability, které docílíte díky posílení středu těla. Oblíbeným cvikem je pro tyto účely například prkno (plank), buď klasické, nebo s opřením o předloktí. Případně má i boční variantu. Stejně tak můžete do tréninku zařadit různé balanční pozice. Ať už jde o stoj na jedné noze nebo cviky s gymnastickým míčem a balanční podložkou (bosu).

zimní sporty

Zahřátí, strečink a odpočinek

Těsně před sportem si najděte čas na protažení a rozehřátí svalů, které tak připravíte na zátěž, aby vás po pár hodinách na svahu nepostihla nepříjemná svalová horečka, která dokáže pobyt na horách hodně znepříjemnit. Navíc díky tomu snížíte i riziko natažení, nebo dokonce natržení svalů. Stejně tak nevynechejte lehký strečink ani bezprostředně po sportu a po několika dnech intenzivního pohybu si dopřejte potřebný relax, třeba i ve vířivce nebo sauně.

Kvalitní ochranné pomůcky

Sjezdové lyžování i jízda na snowboardu si žádají kvalitní helmu a brýle a nejlépe i chránič páteře. Na bruslích pak nepříjemným zraněním zabrání chrániče zápěstí, kolen a loktů. Jen kvalitní vybavení ale nestačí, důležité je i to, abyste měli neustálý přehled o tom, co se kolem vás děje a nevyráželi na svah, do bílé stopy či na zimní stadion ve chvíli, kdy jste unavení nebo se z jakéhokoli důvodu necítíte dobře.

Nepodceňte hydrataci a výživu

Asi nemusíme zdůrazňovat, že alkohol ke sportu nepatří. Sice pocitově zahřeje, ale ve skutečnosti spíš tělo dehydratuje a vytváří pouze falešné teplo. Mnohem lepší je tedy bylinkový čaj, čerstvý džus nebo čistá voda. Kromě pitného režimu ale nezapomínejte ani na vyváženou stravu s dostatečným množstvím bílkovin a komplexních sacharidů. Ideální je libové maso, rýže nebo brambory a dostatek zeleniny, třeba i ve formě vývaru. S sebou si pak nezapomeňte přibalit kvalitní proteinovou tyčinku.

 

Podobné články

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

30. 11. 2023

Rekonstrukce šlachy bicepsu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru