Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Dětské úrazy: Jak poznáte výron, zlomeninu nebo poranění páteře?

Letní prázdniny bývají, co se týče dětských úrazů, velmi rizikové. Některé pády a úrazy souvisí s nepozorností či malou obezřetností rodičů, jiné s neposlušností dětí, ale také s jejich únavou a přetažením. Dětský organismus mívá v létě větší zátěž a s nastupující se únavou se snižuje koordinace pohybů a předvídavost možných nehod.

Pohybové aktivity není na místě dětem zakazovat, je však třeba učit je odmala všestrannosti, obratnosti a umět znát své hranice a odhadnout své schopnosti, aby se nebezpečným situacím uměly vyhýbat, případně je řešit.

Výron kotníku

Mezi nejčastější dětské ortopedické úrazy patří podvrtnutí nebo výron kotníku (poškození vazů hlezenního kloubu). Pokud je kotník oteklý a jen mírně bolestivý (vazy jsou pouze natažené, nikoli natržené), většinou postačí klidový režim, ledování postiženého místa, případně fixace obvazem/tejpování. Není nutná návštěva lékaře, potíže odezní zhruba do 3 dnů. Pokud je bolestivost a otok větší, funkce kotníku je narušená, pak je na místě navštívit lékaře, který může doporučit pevnou fixaci kotníku pomocí ortézy nebo sádry. Mezi základy prevence patří nošení správné obuvi – jednoduše řečeno, nenechávejte dítě lézt po stromě nebo kamenech v gumových pantoflích.

Jak poznáte zlomeninu?

Pokud dítě upadne tak, že máte podezření na zlomeninu, v první řadě mu opatrně vysvlečte (rozstřihněte) rukáv či nohavici, jelikož postižené místo začne otékat a oděv by škrtil. S končetinou se snažte nehýbat, zafixujte ji do polohy, která je nejméně bolestivá (využít k tomu můžete různé náhrady dlahy, u ruky šátek zavěšený kolem krku apod.) a neprodleně vyrazte na úrazovou pohotovost. Některé zlomeniny, například klíční kosti, nejsou na první pohled patrné (ani nemusí být příliš bolestivé). Jak tedy poznat zlomeninu? Někdy je slyšet samotné prasknutí/lupnutí kosti, v postiženém místě může být slyšet „skřípavý zvuk“, vytvoří se tam „boule“, svalstvo kolem je ochablé, pohyb v místě zlomeniny bývá abnormální, dítě může mít svalové křeče. U zlomeného prstu dochází k velkému otoku a také vzniku modřiny.

Pád na hlavu. Kdy vyrazit k lékaři?

Pád dítěte na hlavu vyděsí každou maminku a někdy není snadné rozeznat, kdy skončí pouhou boulí a kdy je dítě v ohrožení. Nepsané pravidlo říká, že pokud dítě (batole) spadne na hlavu z menší výšky, než je samo vysoké, nemělo by se nic vážného stát. Alarmující příznaky vážnějšího zranění jsou bolest a motání hlavy, nevolnost až zvracení, dítě je unavené a stále usíná – pak spěchejte na pohotovost. Pokud dítě upadne do bezvědomí či mu vytéká krev z ucha, ihned volejte 155. Záchranku přivolejte pokaždé, kdy máte podezření na poranění páteře! Poznáte ho mimo jiné podle toho, že zraněné dítě má poruchy citlivosti končetin, například ho brní prsty, při utisknutí míchy často dochází k povolení svěrače močového měchýře a dítě se pomočí.

Základem je prevence

Aby nedocházelo k fatálním úrazům hlavy a páteře, ale ani k běžným úrazům, jako jsou zlomeniny, dítě by mělo být na všechny pohybové aktivity nejen dostatečně psychomotoricky zralé, ale také připravené a chráněné. Používejte proto ochranné prostředky, jako jsou helmy, chrániče loktů, kolen a zápěstí, již zmíněnou obuv s pevnou podrážkou atd.

Samostatnou kapitolou jsou pak tolik oblíbené trampolíny. Ortopedi se shodují, že na velkých trampolínách pro více osob by vůbec neměly skákat děti předškolního věku, které ještě nemají dostatečně koordinované pohyby. Nejčastější a nejhorší úrazy z trampolín se stávají tehdy, když skáče více dětí najednou, přičemž menší (lehčí) děti neustojí skoky větších (těžších) dětí. Poranění hlavy, páteře a zlomeniny končetin se v posledních letech stávají také na (elektrických) koloběžkách, i zde je nezbytná opatrnost a nošení helmy!

Dětská ortopedie na klinice Ort-Art

V rámci dětské ortopedie na pracovištích Ort-Art se zabýváme mimo jiné UZ vyšetřením kyčlí novorozenců, vyšetřením plochých nohou, ale také prevencí ortopedických potíží. Rádi se postaráme o malé pacienty, ke kterým máme individuální empatický přístup.

Podobné články

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

17. 1. 2024

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru