Aktuality - Ort-Art Ortopedie Ostrava

Bolesti kloubů – Čím jsou způsobené a jak je zmírnit?

Člověk má v těle zhruba 180 kloubů. I bolest jednoho z nich ale může způsobit velké nepříjemnosti. Jak tomu předcházet a jak klouby léčit? Univerzální recept sice neexistuje, ale základem úspěchu je znát příčinu problému. Popsali jsme tedy čtyři nejčastější onemocnění, které bolesti kloubů způsobují. A to včetně typických příznaků a možností léčby nebo alespoň zpomalení postupu choroby.

bolest kloubůArtróza

Osteoartróza nebo jen zkráceně artróza je chronické degenerativní onemocnění, které způsobuje poškození a postupný zánik chrupavky. Trápí až pětkrát více žen než mužů a problémy způsobuje hlavně stárnoucí populaci. Projevuje se jak intenzivní bolestí kloubů, tak jejich ztuhlostí a snížením hybnosti. Méně obvyklé jsou otoky nebo krátkodobé záněty.

Průběh choroby dělíme na čtyři stupně. V prvním se chrupavka ztenčuje a dochází k zúžení kloubní štěrbiny. Během druhého stádia pak zužování pokračuje a na ploše kloubu vznikají drobné nerovnosti. Zároveň se tvoří osteofyty, tedy kostní výrůstky. 

Při třetím stupni se zmiňované problémy zhoršují a navíc dochází k deformaci kloubní jamky a hlavice a také k jevu zvanému jako subchondriální skleróza, při kterém je výrazně poškozena chrupavka. Čtvrtý stupeň artrózy je pak charakteristický úplnou ztrátou funkčnosti kloubu. Kloubní štěrbina zcela zmizí a kromě tvorby osteofyt a postupující subchondrální sklerózy mohou vznikat i cysty.

Zpočátku pomůže zdravá životospráva a dostatek pohybu, který ale nesmí klouby zatěžovat příliš. Doporučují se různé protahovací cviky v kombinaci s masážemi a také magnetoterapií. U pacientů s nadváhou nebo obezitou je ke zvážení i redukční dieta. Dále mohou pacienti absolvovat komplexní lázeňskou léčbu a užívají různé skupiny léků od antirevmatik přes analgetika až po kortikosteroidy. V pokročilém stádiu se řeší operativně - kloubní náhradou. 

Revmatoidní artritida (revma)

Bolesti kloubů má na svědomí i revmatoidní artritida, nemoc, kterou si lidé s artrózou často pletou. Její příčina je ale zcela jiná. Jde totiž o zánětlivé autoimunitní onemocnění, které kromě kloubů postihuje i nejrůznější vnitřní orgány, například plíce nebo srdce.  A bohužel se často projevuje i v mladém věku. Nejohroženější skupinou jsou lidé mezi 20  50 let, častěji ženy. Objevit se ale může už u dětí.

bolest v kloubechRevma se typicky projevuje u kloubů na prstech, ale zasahuje i větší klouby, jako jsou kolena. V obou případech způsobuje různě silné bolesti, otoky, ztuhlost i změnu tvaru kloubů. Výjimečně mohou problémy zcela vymizí, většinou se ale postupně zhoršuje. A lékaři zatím umí léčit jen jeho příznaky, příčinu totiž zatím neznají. Nejvíce se osvědčily léky pro zmírnění průběhu nemoci v kombinaci s fyzioterapií.

Bechtěrevova nemoc

Tato zánětlivá choroba způsobuje zkostnatění pružných tkání. Narozdíl od většiny kloubních nemocí se dvakrát až třikrát častěji objevuje u mužů a u každého pacienta má jiný průběh. Zpravidla ale začíná na páteřních obratlích a postupně se rozšiřuje i do kolen, kyčlí, ramen a dalších kloubů. V pokročilém stadiu pak může výrazně omezovat až znemožňovat pohyb.

První příznaky Bechtěrevovy nemoci se většinou objeví mezi 15. a 40. rokem.

Příčina zatím není známá, a tak není možné ji úplně vyléčit. Lékaři ale dokáží zpomalit průběh choroby a také zmírnit její projevy. Stále se zlepšuje nabídka léků a velkou nadějí je pro pacienty biologická léčba, pravidelná rehabilitace a také různé koupele a zábaly.

bolest v rameni

Osteoporóza

Řídnutí kostní tkáně neboli osteoporóza postihuje až třetinu žen a pětinu mužů. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 50 let. Věk ale není jediným rizikovým faktorem, problémy zhoršuje i dědičnost, nedostatek vápníku a vitamínu D a nadměrná konzumace alkoholu nebo kouření.

Při osteoporóze se kosti postupně ztenčují a vytvářejí se v nich póry, stávají se tedy křehčími a hrozí komplikace v podobě zlomenin. Zpozornět byste měli, pokud kromě bolestí kloubů pociťujete i bolesti zad a jejich zakulacení (vytvoření hrbu) a také menší pohyblivost páteře. Hrozí pak především zlomeniny páteřních obratlů, v krčku stehenní kosti nebo v zápěstí. 

Pokud vám lékař osteoporózu diagnostikuje, měli byste dodržovat zásady zdravého životního stylu. Důležité jsou pohybové aktivity, kde nehrozí úrazy a pády, a také strava s vysokým obsahem vitamínu D a vápníku. A pomáhají také antiresorpční léčiva, která jsou výhradně na lékařský předpis.

Podobné články

21. 3. 2024

Malá zranění končetin: Jak je ošetřit doma a kdy vyhledat lékaře?

2. 2. 2024

Operace ramene známé hokejistky

17. 1. 2024

Jak se připravit na zimní sporty? Nepodceňte trénink, protažení ani výbavu

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru